5 lucruri pe care ar trebui să le știi când folosești un telefon mai vechi: ce riști să ți se întâmple

de: Teodora Tudosie
12 05. 2020

Când folosești un telefon mai vechi, e posibil ca lucrurile să nu meargă mereu perfect, așa că sunt câteva chestii pe care trebuie să le iei în considerare.

Nu toată lumea își permite cele mai noi telefoane, așa că mulți dintre noi folosim și verisuni mai vechi. Deși îți faci treaba cu ele, cel mai bine e să iei în considerare câteva lucruri, ca să știi la ce să te aștepți. Ne vom referi aici doar la telefoanele cu Android.

Telefoanele lansate cu ani în urmă au versiuni învechite ale Android. Acest lucru poate însemna că nu au actualizări critice de securitate care să-ți țină dispozitivul în siguranță. Dacă ești preocupat de securitate și confidențialitate, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre acestea.

Ce e un patch de securitate

În primul rând, acestea sunt absolut necesare pentru a-ți menține telefonul în siguranță. Actorii rău intenționați descoperă în mod constant vulnerabilități pe care să le exploateze. Un patch este, de fapt, o corecție este trimisă telefonului tău pentru a se asigura că nimeni nu poate profita de o vulnerabilitate a acestuia.

Cel mai probabil, ai primit deja o mulțime de astfel de pathch-uri de-a lungul timpului, deoarece atacatorii cibernetici încearcă întotdeauna să găsească noi modalități de a trece peste securitatea de pe telefon. Este, de fapt, lucrul care îți ține telefonul la zi și protejat împotriva amenințărilor cunoscute.

De ce producătorii nu mai trimit actualizări de securitate

Producători precum Samsung, Sony, Google și HTC nu oferă asistență unui telefon pentru totdeauna. Fiecare nou telefon lansat și fiecare nouă versiune de Android necesită o nouă evaluare a amenințărilor și noi patch-uri. Aceasta este multă muncă și înseamnă că găsirea și repararea acestor vulnerabilități pentru fiecare telefon, lucru care se întinde pe ani și ani, devine, de fapt, imposibil.

Ca rezultat, producătorii nu mai oferă asistență pentru un telefon vechi și se concentrează doar pe modelele și versiunile de Android mai noi. De obicei, durează doi sau trei ani pentru ca acest lucru să se întâmple. Telefoanele respective nu vor mai primi actualizări de securitate, ceea ce înseamnă că atunci când este detectată o amenințare pe acel telefon, pur și simplu nu va fi rezolvată.

E sigur să folosești un telefon mai vechi?

Trebuie să fii conștient de faptul că un telefon care nu mai primește actualizări de securitate este mai vulnerabil la atacuri cibernetice. Christoph Hebeisen, directorul companiei de informații de securitate Lookout, explică: „Nu considerăm că e sigur să folosești un dispozitiv care nu primește actualizări de securitate. Vulnerabilitățile critice de securitate devin informații publice la fiecare săptămâni sau luni, iar odată ce un telefon nu mai primește suport, atunci utilizatorii care continuă să-l folosească devin susceptibili la exploatarea vulnerabilităților cunoscute”.

Ca rezultat, atacatorii pot intra în posesia informațiilor din telefonul tău precum mailuri, poze, videouri, detalii bancare, contacte. etc.

Cum afli dacă telefonul tău nu mai primește actualizări de securitate

În cazul în care știi că n-ai ultimul model de telefon, e bine să verifici dacă mai primești sau nu suport de securitate de la producător. Partea proastă e că, de obicei, producătorii nu te anunță atunci când telefonul tău nu va mai primi patch-uri de securitate și trebuie să-ți dai seama singur.

Pentru asta, intră în Setări și verificați actualizările software. Instalează cea mai recentă versiune. De obicei, vei primi unele indicații despre momentul în care telefonul a fost actualizat ultima dată. Dacă telefonul tău spune că are cel mai recent sistem de operare, dar cea mai recentă versiune a fost instalată în urmă cu multe luni sau ani, aceasta este o veste proastă. Înseamnă că, cel mai probabil, telefonul tău nu mai primește deja suport.

Poți găsi aici lista cu telefoane pentru care Samsung oferă suport, aici cea de la Google, iar aici este un instrument onine prin care poți să-ți dai seama de asta pentru telefoanele Nokia. Dacă ai nevoie de informații de la alți producători, cele mai mari șanse să le găsești le ai pe site-ul fiecăruia.

Cum ții în siguranță un telefon vechi

Cel mai bun mod prin care să-ți păstrezi telefonul în sigur este pur și simplu să nu folosești un model care nu mai primește suport. Dacă nu-ți permiți să faci un upgrade, există câteva lucruri pe care le poți face, care te pot ajuta.

  • În primul rând, asigură-te că telefonul are cel mai recent software instalat.
  • Dacă l-ai cumpărat la mâna a doua, dă-i o resetare din fabrică înainte să începi să-l folosești.
  • Descarcă aplicații doar din Magazinul Google Play și evită cu instalarea aplicațiilor descărcând fișierul APK de pe un site web. Acest lucru poate fi adesea un mod în care software-ul rău intenționat își face drum către un telefon.
  • Te poți proteja prin simpa reglare a comportamentului de pe telefon: nu dezvălui prea multe detalii personale, nu realiza operațiuni bancare și nu face fotografii compromițătore cu acesta. Astfel, chiar dacă telefonul tău este atacat, hackerul nu va avea ce date să fure de pe acesta.